online museumlezing Artemisia Gentileschi               €25,-


online museumlezing Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi (1593-1654?) is een naam die niet iedereen bekend zal voorkomen. Toch is zij tegenwoordig één van de beroemdste kunstenaressen uit de baroktijd, de 17e eeuw.
Ze leerde in Rome het schildersvak van haar vader, Orazio Gentileschii en raakte net als hij onder de indruk van de schilderkunst van Caravaggio. Het leven van Artemisia verliep even dramatisch als succesvol. Vanaf oktober wijdt de National Gallery in Londen een grote overzichtstentoonstelling aan deze prominente kunstenares.


In 1610 werd Artemisia verkracht door een bekende van haar vader, waarna een beruchte rechtzaak volgde. De  dader, Agostino Tassi, werd veroordeeld maar zat zijn straf nooit uit. Artemisia zou trouwen met een Florentijnse, onbekende kunstenaar, en vestigde zich met hem een paar jaar in Florence. Ze werd hier als eerste vrouw toegelaten tot de Accademia del Disegno in 1616.Intussen ohad ze een caravaggistische schilderstijl ontwikkeld, waarmee ze levensgrote bijbelse taferelen schilderde, incluxief een serie 'Bijbelse heldinnen', die reg populair waren. Daarnaast was ze een veelgevraagd portretschilder voor de elite. Na een terugkeer in Rome in 1620, vestigde ze zich in napels, waar ze het laatste deel van haar leven voornamelijk zou doorbrengen.

in de lezing krijg je een beeld van deze bijzondere en getalenteerde vrouw, haar bijzondere (zelf)portretten en haar heel eigen invulling van bekende bijbelse taferelen.


Kosten: €25,-

Tijd: 22 september 2020, 20-21 uur, daarna als video verkrijgbaar.