Cursussen  •  Kunstreizen  •  Lezingen  •  Rondleidingen

Noordelijk Figuratieve kunstenaars


Noordelijk Figuratieve kunstenaars

Een cursus in 5 of 8 keer over de Groningse, Drentse en Friese kunstenaars van de jaren 1970 tot nu. Over degenen die vochten voor de ambachtelijke, figuratieve kunst in een tijd dat de kunstwereld zich daar massaal van afgekeerd had. De cursus geeft een overzicht van de ontwikkelingen van toen tot nu en toont veel werk van de verschillende kunstenaars.


Het werk van de Noordelijke Figuratieven of Noordelijke Realisten heeft zich voornamelijk verspreid in het ateliercircuit in het noorden. Deze kunstenaars werken sinds de jaren 1970 op een realistische manier volgens de oude ambachtelijke schildertechnieken. Ze schilderden in de jaren '70 in een realistische stijl in een tijd dat dat in de kunstwereld haast uit den boze was! Ook het kunstonderwijs op Academie Minerva richtte zich  hierop, onder de bezielende leiding van kunstenaars-docenten als Piet Pijn, Matthijs Röling, Wout Muller en Clary Mastenbroek. Vanuit deze eerste generatie Noordelijke Figuratieven is een bloeiende (magiasch-)realistische stijl ontstaan die tegenwoordig populairder is dan ooit. Realisme is medde dankzij deze kunstenaars meer dan ooit terug in de kunst .


De lezingen in deze cursus kunnen ook apart als enkele lezing gegeven worden.

Overzichtscursussen 30.11.-1 - Overzichtscursussen
Wilt u altijd al eens een goed overzicht van een bepaalde periode uit de kunstgeschiedenis? De Oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, de Gouden Eeuw of de Moderne kunst van de 19e en 20e eeuw? Wereld van de Kunst verzorgt deze cursussen doorlopend.
Dit is Kunstgeschiedenis! 06.03.2012 - Dit is Kunstgeschiedenis!
Een ideale kennismaking met de kunstgeschiedenis! Deze cursus leert u de belangrijkste periodes en kunstenaars van de Westeuropese kunstgeschiedenis kennen. Alles wordt voor u in 10 lessen op een rijtje gezet. Er worden verbanden gelegd door de tijden heen zodat u de grote lijnen gaat zien. En dan wordt het pas écht interessant!
Grote kunstenaars van de 20e eeuw 30.11.-1 - Grote kunstenaars van de 20e eeuw
Cursus over beeldbepalende kunstenaars van de 20e eeuw. In elke lezing staat één kunstenaar of kunstenares centraal met zijn of haar werk.
Inmiddels wordt er ook een tweede deel van deze cursus ontwikkeld.
Noordelijk Figuratieve kunstenaars 30.11.-1 - Noordelijk Figuratieve kunstenaars
Een cursus in 5 of 8 keer over de Groningse, Drentse en Friese kunstenaars van de jaren 1970 tot nu. Over degenen die vochten voor de ambachtelijke, figuratieve kunst in een tijd dat de kunstwereld zich daar massaal van afgekeerd had. De cursus geeft een overzicht van de ontwikkelingen van toen tot nu en toont veel werk van de verschillende kunstenaars.
Vrouwen in de kunst 01.02.2013 - Vrouwen in de kunst
Iedereen kent Picasso, Vincent van Gogh en Caravaggio. Maar veel minder mensen kennen Tamara de Lempicka, Mary Cassatt of Lavinia Fontana. In de meeste boeken over kunstgeschiedenis spelen vrouwen (bijna) geen rol. In deze cursus staan de kunstenaressen uit alle tijden juist centraal en gaat er een wereld voor u open! We gaan in op de redenen waarom de kunstgeschiedenis aan ons wordt geleerd zoals we die kennen: als een verhaal van blanke, mannelijke kunstenaars, terwijl de vrouwen bijna afwezig zijn. De werkelijkheid was echter heel anders! Een uiterst boeiende cursus, waarin een ándere, meer egalitaire kunstgeschiedenis wordt getoond.
De kracht van Kunst 30.11.-1 - De kracht van Kunst
Een mooie cursus in acht delen. Het leven van een kunstenaar staat altijd in direct verband met zijn of haar werk, en wordt daar soms in zichtbaar. Per keer komt in deze serie één kunstenaar aan bod, met één specifiek kunstwerk dat een speciale plaats inneemt in zijn leven. De nadruk ligt op het leven van de kunstenaar en de ontstaansgeschiedenis van steeds één specifiek werk. Deze lessen kunnen ook als losse lezingen worden gegeven.
Symboliek en Mythologie 15.12.2013 - Symboliek en Mythologie
Een acht- of 10-delige cursus waarin het draait om de symboliek in de christelijke, mythologische en wereldlijke kunst. Hoe herken je de Heilige Barbara, of de Heilige Hiëronymus? Of de mythologische god Ares (of Mars, bij de Romeinen), en waarom staat hij soms niet als zichzelf afgebeeld, maar representeert hij nog heel andere, wereldlijke dingen? En is een uil altijd een wijs dier en een hondje een symbool van trouw? Dit en nog veel meer wordt duidelijk in deze cursus.
Geschiedenis van de Fotografie 30.11.-1 - Geschiedenis van de Fotografie
Geïnteresseerd in fotografie? Wie niet tegenwoordig: in de wereld van vandaag is fotografie overal aanwezig en is een deel van ons leven. Alles is mogelijk met photoshopping, en iedereen maakt foto's met een mobieltje of camera. En wist u dat Nederlandse fotografen tot de absolute wereldtop van vandaag behoren?
Art Nouveau 30.11.-1 - Art Nouveau
Art Nouveau of Jugendstil is nog altijd één van de meest tot de verbeelding sprekende stijlen uit de kunstgeschiedenis. De grillige, a-symmetrische schoonheid ervan zien we op veel plekken om ons heen. Dit was een stijl die op alle gebieden van de kunst tot uiting kwam en ook in Nederland goed is vertegenwoordigd.
Topmusea van de Wereld 03.12.2016 - Topmusea van de Wereld
Rembrandt´s Danaë in de Hermitage St. Petersburg, las Meninas van Velàzquez in het Prado, Picasso´s Demoiselles d´Avignon in het MoMA New York ... In deze cursussen krijgt u per college een rondleiding vanuit uw stoel door topmusea zoals het Louvre, het Hermitage of het Metropolitan Museum of Art.
Ook aan te vragen als losse lezingen!