Cursussen  •  Kunstreizen  •  Lezingen  •  Rondleidingen

Lezingen


Lezingen

Wereld van de Kunst biedt een scala aan lezingen over tal van kunstenaars en kunstenaressen, en over allerlei onderwerpen van de Middeleeuwen tot nu. Kijk voor wat voorbeelden eens hiernaast of hieronder. Heeft u een speciaal thema voor een avond met uw groep of vereniging? In overleg met u wordt uw avond of middag een succes!


Ik heb als kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis jarenlang ervaring in het geven van lezingen. Ik bied u een onderhoudend en helder verhaal dat voor iedereen te begrijpen is. 


Misschien wilt u eindelijk wel eens meer weten over de interessanteste vrouwen in de kunstwereld, zoals Artemisia Gentilleschi of Georgia O'Keeffe. Of over de prachtige werken van Caravaggio, die daarnaast een woest leven leidde als vechtersbaas en uiteindelijk veroordeeld werd voor moord. Of de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth, die woonde en werkte aan zee, in de kunsenaarskolonie St.Yves, Cornwall. Of een avond over de prachtige Franse Art Nouveau, of het werk van de uiterst succesvolle Nederlandse fotografe Inez van Lamsweerde?

Ook kunt u een lezing aanvragen over een actuele tentoonstelling. De mogelijkheden zijn eindeloos. In overleg met u zal uw avond of middag een succes worden! En heeft u zelf al een idee voor een onderwerp, neem dan gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van lezingen:

- Vrouwenpalet: Nederlandse kunstenaressen in het modernisme 1900-1950
- Gustav Klimt en het Wenen van 1900
- Neo Rauch en de Leipziger Schule
- Caravaggio: supertalent en moordenaar
- De vrouwelijke Caravaggiste: Artemisia Gentilleschi
- Picasso en de Guerníca
- Fotografie van Erwin Olaf


- Kunstenaars van De Ploeg en het modernisme
- Noordelijk realisme (lezingen over oa schilders Henk Helmantel, Wout Müller, Olga Wiese, Clary Mastenbroek en Matthijs Röling)
- Florence tijdens de renaissance
- kunst en cultuur in Barcelona ca 1900

Lezingen 15.05.2010 - Lezingen
Wereld van de Kunst biedt een scala aan lezingen over tal van kunstenaars en kunstenaressen, en over allerlei onderwerpen van de Middeleeuwen tot nu. Kijk voor wat voorbeelden eens hiernaast of hieronder. Heeft u een speciaal thema voor een avond met uw groep of vereniging? In overleg met u wordt uw avond of middag een succes!
Neo Rauch 30.11.-1 - Neo Rauch
Neo Rauch (1960) is één van de succesvolste kunstenaars van nu. Als boegbeeld van de Neue Leipziger Schule is zijn werk overal ter wereld te zien.
lezing Paula Rego 09.12.-1 - lezing Paula Rego
Lezing over de Portugees-Britse kunstenares Paula Rego (1935-2022), die in haar grote oeuvre de werelden van mythen, sprookjes, werkelijke gebeurtenissen met elkaar verbindt. Vaak is Rego’s werk politiek of maatschappelijk bewogen.
Vrouwen van het modernisme 30.11.-1 - Vrouwen van het modernisme
In het Nederland van de eerste helft van de 20ste eeuw was een groot aantal getalenteerde kunstenaressen actief. Hun inventieve, vernieuwende kunst deed niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch krijgt hun werk nog steeds niet altijd de aandacht die het verdient.
Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht 30.11.-1 - Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht
Lezing over het veelbewogen leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar beroemde, krachtige zelfportretten laten haar zien zoals ze was: een sterke, gepassioneerde vrouw met een grote liefde voor het leven zelf.
Gaudì en Hundertwasser 30.11.-1 - Gaudì en Hundertwasser
Een lezing met fraai beeldmateriaal over de architectuur van Antonio Gaudì in Barcelona, en zijn navolger Friedensreich Hundertwasser in Oostenrijk en Duitsland. Gaudì was de grondlegger van het Spaanse Modernismo, in een tijd dat Barcelona moderniseerde en uitbreidde. Zijn op de natuur gebaseerde architectuur is nu het visitekaartje van de stad!
De Ploeg en het Groninger land 30.11.-1 - De Ploeg en het Groninger land
Een mooie lezing over de Ploeg en het Groninger land, dat hen zoveel inspiratie gaf voor het maken van hun expressionsitische werk in de jaren 1920.
Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck 30.11.-1 - Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck
De prachtige schilderkunst van de vijfiendeëeuwse schilder Jan van Eyck spreekt na 600 jaar nog steeds tot de verbeelding. Van Eyck werd na het voltooien van het altaarstuk het 'Lam Gods' de beroemdste schilder van zijn tijd. Een lezing met prachtig beeldmateriaal!
Schilders van het Nijsinghhuis 30.11.-1 - Schilders van het Nijsinghhuis
Lezing over het monumentale Nijsinghhuis in Eelde. Verschillende ruimtes in het huis werden sinds 1983 beschilderd door noordelijk realistische kunstenaars zoals Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese en Clary Mastenbroek.