Cursussen  •  Kunstreizen  •  Lezingen  •  Rondleidingen

Lezingen


Lezingen

Wereld van de Kunst biedt een scala aan lezingen over tal van kunstenaars en kunstenaressen, en over allerlei onderwerpen van de Middeleeuwen tot nu. Kijk voor wat voorbeelden eens hiernaast of hieronder. Heeft u een speciaal thema voor een avond met uw groep of vereniging? In overleg met u wordt uw avond of middag een succes!


Ik heb als kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis inmiddels jarenlang ervaring in het geven van lezingen. Ik bied u een helder verhaal dat voor iedereen te begrijpen is. Op onderhoudende en begrijpelijke wijze wordt de kunstwereld zo aan u onthuld! 


Misschien wilt u eindelijk wel eens meer weten van de prachtige werken van Caravaggio, die daarnaast een woest leven leidde als vechtersbaas en uiteindelijk veroordeeld werd voor moord. Of de veel keuriger Engelse beeldhouwer Henry Moore die de uitspraak deed dat 'beeldhouwen in lucht' mogelijk was. Of een avond over de prachtige Franse Art Nouveau, of het werk van de uiterst succesvolle Nederlandse fotografe Inez van Lamsweerde? ook kunt u een lezing aanvragen over een actuele tentoonstelling. De mogelijkheden zijn eindeloos. In overleg met u zal uw avond of middag een succes worden! En heeft u zelf al een idee voor een onderwerp, neem dan gerust contact op!

Ook worden er lezingen georganiseerd waarvoor u zich individueel kunt aanmelden.

Laat u voor interessante lezingen, reizen en cursussen op de hoogte houden via de nieuwsbrief.


Enkele voorbeelden van lezingen:

- Vrouwen van de Russische Revolutie 
- Rubens: kunstenaar en diplomaat
- Het licht van Rembrandt
- Caravaggio: supertalent en moordenaar
- De vrouwelijke Caravaggiste: Artemisia Gentilleschi
- Picasso en de Guerníca
- Het paradijs van Henri Matisse
- Fotografie van Erwin Olaf

- Vrouwen in de kunst
- Symboliek in de kunst
- De Ploeg: Hendrik Nicolaas Werkman
- Noordelijk realisme (lezingen over oa schilders Wout Müller, Matthijs Röling, Joost Doornik, Pieter Pander, Piet Sebens)
- Florence tijdens de renaissance
- kunst en cultuur in Barcelona ca 1900

Lezingen 15.05.2010 - Lezingen
Wereld van de Kunst biedt een scala aan lezingen over tal van kunstenaars en kunstenaressen, en over allerlei onderwerpen van de Middeleeuwen tot nu. Kijk voor wat voorbeelden eens hiernaast of hieronder. Heeft u een speciaal thema voor een avond met uw groep of vereniging? In overleg met u wordt uw avond of middag een succes!
Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck 07.05.2012 - Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck
De prachtige schilderkunst van de vijfiendeëeuwse schilder Jan van Eyck spreekt na 600 jaar nog steeds tot de verbeelding. Van Eyck werd na het voltooien van het altaarstuk het 'Lam Gods' de beroemdste schilder van zijn tijd. Een lezing met prachtig beeldmateriaal!
Gaudì en Hundertwasser 07.05.2012 - Gaudì en Hundertwasser
Een lezing met fraai beeldmateriaal over de architectuur van Antonio Gaudì in Barcelona, en zijn navolger Friedensreich Hundertwasser in Oostenrijk en Duitsland. Gaudì was de grondlegger van het Spaanse Modernismo, in een tijd dat Barcelona moderniseerde en uitbreidde. Zijn op de natuur gebaseerde architectuur is nu het visitekaartje van de stad!
Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht 07.05.2012 - Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht
Lezing over het veelbewogen leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar beroemde, krachtige zelfportretten laten haar zien zoals ze was: een sterke vrouw met een grote liefde voor de Indiaanse tradities van haar land.
Schilders van het Nijsinghhuis 07.05.2012 - Schilders van het Nijsinghhuis
Lezing over het monumentale Nijsinghhuis in Eelde. Verschillende ruimtes in het huis werden sinds 1983 beschilderd door noordelijk realistische kunstenaars zoals Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese en Clary Mastenbroek.
De Ploeg en het Groninger land 07.05.2012 - De Ploeg en het Groninger land
Een mooie lezing over de Ploeg en het Groninger land, dat hen zoveel inspiratie gaf voor het maken van hun expressionsitische werk in de jaren 1920.