Cursussen  •  Kunstreizen  •  Lezingen  •  Rondleidingen

De Ploeg en het Groninger land


De Ploeg en het Groninger land

Een mooie lezing over de Ploeg en het Groninger land, dat hen zoveel inspiratie gaf voor het maken van hun expressionsitische werk in de jaren 1920.


De Groninger kunstenaarsvereniging werd opgericht in 1918. De jaren '20 worden nu beschouwd als de klassieke periode van de groep. Het is de tijd dat Groningse kunstenaars zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Alida Pott werkten naar het voorbeeld van het Duits expressionisme van Ernst Ludwig Kirchner, voorman van de Duitse Brücke om een frisse wind door het kunstklimaat van Groningen te laten waaien. Het Groninger land, met name het Hogeland, was een eindeloze bron van inspiratie. Aan de hand van grafisch werk en landschappen met de voor de Ploeg kenmerkende hoge horizon, geschilderd in tempera in expressionistische kleuren, kunt u zien waarom het expressionisme van de Ploeg zo bijzonder is geweest.
Lezingen 15.05.2010 - Lezingen
Wereld van de Kunst biedt een scala aan lezingen over tal van kunstenaars en kunstenaressen, en over allerlei onderwerpen van de Middeleeuwen tot nu. Kijk voor wat voorbeelden eens hiernaast of hieronder. Heeft u een speciaal thema voor een avond met uw groep of vereniging? In overleg met u wordt uw avond of middag een succes!
Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck 07.05.2012 - Verstilde schoonheid: de schilderkunst van Jan van Eyck
De prachtige schilderkunst van de vijfiendeëeuwse schilder Jan van Eyck spreekt na 600 jaar nog steeds tot de verbeelding. Van Eyck werd na het voltooien van het altaarstuk het 'Lam Gods' de beroemdste schilder van zijn tijd. Een lezing met prachtig beeldmateriaal!
Gaudì en Hundertwasser 07.05.2012 - Gaudì en Hundertwasser
Een lezing met fraai beeldmateriaal over de architectuur van Antonio Gaudì in Barcelona, en zijn navolger Friedensreich Hundertwasser in Oostenrijk en Duitsland. Gaudì was de grondlegger van het Spaanse Modernismo, in een tijd dat Barcelona moderniseerde en uitbreidde. Zijn op de natuur gebaseerde architectuur is nu het visitekaartje van de stad!
Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht 07.05.2012 - Frida Kahlo: een leven van leed en hartstocht
Lezing over het veelbewogen leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar beroemde, krachtige zelfportretten laten haar zien zoals ze was: een sterke vrouw met een grote liefde voor de Indiaanse tradities van haar land.
Schilders van het Nijsinghhuis 07.05.2012 - Schilders van het Nijsinghhuis
Lezing over het monumentale Nijsinghhuis in Eelde. Verschillende ruimtes in het huis werden sinds 1983 beschilderd door noordelijk realistische kunstenaars zoals Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese en Clary Mastenbroek.
De Ploeg en het Groninger land 07.05.2012 - De Ploeg en het Groninger land
Een mooie lezing over de Ploeg en het Groninger land, dat hen zoveel inspiratie gaf voor het maken van hun expressionsitische werk in de jaren 1920.